Статия за Коренна чакра със занимания за самостоятелна работа

Скъпи приятели,
изключително ми е приятно да ви поканя на съвместния семинар „Танцът на живота“ – балансиране на ума, духа и тялото организиран от Дзен терапия „Хейко“ и проект „Компас на мисълта“.

Благодаря на Николай Петров за поканата да се включа с материали в този интересен семинар с тематика: 7-те чакри, който предстой да се случи в София през юли-август в няколко поредни уикенд срещи посветени на всеки един от седемте енергийни центъра в нашето тяло.
Всяко едно събитие ще бъде посветено на конкретен енергиен център (чакра). Стартираме на 13.07 (събота) със запознаваща информация, терминология и методи на работа за баланс на Коренна чакра (от санскрит Муладхара).

Повече за програма на събитието и как да се регистрирате за него в приложения линк: семинар „Танцът на живота“.

В синхрон със срещите ще подготвям кратки статии в допълнение на материалите включени в практиките за всяка чакра. Ще ги публикувам тук и ще споделям в социалните мрежи. Информацията ще разширява знанието за работа с конкретната чакра в посока нейното активиране, балансиране, както и разпознаване на състоянието и на дисбаланс и произхождащите от него проявления. Тези статии са замислени, като едно естествено продължение и детайлизиране на знанието събрано и компилирано от мен в комплекта листовки 7 чакри: знание и работа с тях. 

юли 5, 2024

ТЕМА (1) : Коренна чакра

Коренна чакра представлява точката в която се свързваме с първичната ни природа, с нашата жизнената енергия (прана) протичаща в тялото и с усещания като стабилност, увереност и заземяване. Основният импулс на този енергиен център е свързан с порива за оцеляване.

• Тази чакра е с най-инстинктивна същност от всички останали.
• Тук е заложен процеса на индивидуализация.
• Заявяване и отстояване на Аз-ът.
• Храна, дрехи, подслон и защита са потребностите на които тя отговаря.
• Сексът за продължаване на вида също е импулс на тази чакра.

За да разберете първата чакра е необходимо да наблюдавате себе си, своята първична, животинска природа. Какво и трябва, за да бъде жизнена? Каква е средата, която силно въздейства на вашата същност?

(-) Дисбаланс в чакрата: чувство за несигурност, липса на достатъчно ресурси (храна, дрехи, подслон) и страх от недостиг.

(0) Състояние на баланс в чакрата: умението да разпознаете собствените си потребности. Разграничаване на потребности от нужди. Усета да създавате благоприятни ситуации, които да задоволят вашите нужди.

(+) Активиране на чакрата: Ако изпитвате несигурност. Ако страхове доминират над вашата съзнателност, имате нужда да балансирате своят първи енергиен център – Муладхара.

Предложение за активност/ занимание:

Излезте на разходка в природата, почувствай се свързан с многообразието на живота около вас. Изберете си място на което можете да седнете в контакт със земята. Усетете нейната приемаща и балансираща сила. Огледайте се. Обърнете внимание на различните форми, цветове, материи, звуци, текстури около вас, всички те проявяват безграничния аспект на Природата, нейното изобилие. Прехвърлете тази неограниченост в света на вашите мисли. Пробвайте да разгледате ситуация, която ви притеснява и тревожи през очите на „Твореца“. Визуализирайте колкото ви е възможно повече решения. Дайте си време да осъзнаете, че тревогата която усещате е провокирана от само-ограничения. Това са определящи мисли, стереотипи и опитности, които носите в себе си. Помислете до колко са валидни и актуални те за вас, сега? Опитайте да пуснете тези от тях, които не ви определят вече. Прехвърлете вниманието си върху вашите стъпала, които са положени в спокоен контакт със земята. Нека те бъдат вашите корени здраво свързани със земята. Визуализирайте как енергията, която ви дестабилизира изтича от вас през стъпалата. Вие я освобождавате и тя потича към земята, където ще бъде преработена и неутрализирана. Дишайте бавно и дълбоко и си позволете във вас да се настани усещане за приемане и спокойствие. Усетете се заземени, стабилни и спокойни.
Ако си водите дневник, можете да си запишете с няколко думи реализацията до която сте стигнали. Тези бележки ще ви помогнат да видите кои ваши убеждения и вярвания ви потапят в тревожност. Ще успеете да погледнете ситуацията от друг ъгъл, както и да помислите какво друго развитие и решение можете да и изберете.

Предложение за балансираща асана, със стимулиращо въздействие върху Коренната чакра:

Опитайте да изпълните поза Дърво (сан. Vrksasana), усетете заземяващият ефект от тази балансираща асана. Тя създава удивително усещане за вътрешен покой.

Изпълнение на позата стъпка по стъпка :

• Застанете изправени с лек разкрач на краката. Направете няколко дълбоки вдишвания и издишвания.
• Преместете тежестта си върху десния крак.
• Вдишайте и сгънете левият крак в коляното, насоченo навън. Поставете лявото стъпало във вътрешната част на дясното бедро над коляното,       колкото ви позволява тялото в момента.
• Съберете дланите заедно в близост до гръдния кош в позиция Молитва (Намасте).
• Придържайте дланите заедно и с вдишване, повдигнете ръцете нагоре към тавана.
• Балансирайте в тази поза, като съсредоточите погледа в определена точка на пода.
• Задръжте, продължете да вдишвате и издишвате. Дръжте раменете надолу, ръцете докосват ушите и гърбът е напълно прав.
• Издишайте. Отпуснете ръцете и левия крак надолу.
• Повторете с другия крак.

Модификация и по-лесен вариант:
Може да изпълните позата с гръб опрян към стена или да стъпите с пръстите на левият крак в основата на десния, като опрете  петата на левия крак в десния глезен. Тази поза позволява да запазите по-лесно баланс и равновесие, ако се чувствате несигурни в изпълнението на същинската поза.

Имайте прекрасен ден!
Намасте!

а ти изПолзваш ли „Компас на мисълта“?

Поръчай, сега,  своят Компас с доставка  с наложен платеж до теб или вземи лично  от адрес в София

Подходящ подарък ли е за теб – настолния планер “Компас на мисълта”?

Твоят експериментален седмичен планер те очаква –  напълно безплатно!

Въведи  своя имейл и изтегли специалната подаръчна листовка, сега.