Детайлна илюстрована инструкция за настолния планер

Добре дошъл в “Компас на мисълта” – твоят ръчно изработен настолен планер за постигане на житейски цели!

В основата му е вплетена мъдростта на две основополагащи  концепции в будизма: Четирите Благородни истини и Благородния Осемкратен път (Arya-ashtanga-marga). Те са ръководства за духовно развитие и освобождаване от страданието в живота. Във философията на будизма са заложени практики като медитация или концентрация, които учат хората да се фокусират. Да привлекат  вниманието си върху едно действие,  върху  настоящия момент. Във философията на будизма, както и в много йога направления заляга идеята за осъзнатостта, която е пряко свързана с  наблюдение на собствените мисли, думи и действия, с чистота и спокойствие на ума, което предразполага към достигане на просветление или така желаното освобождение от страданието в материалния свят.

Харесвам описанието на Свами Шивамиурти  в книгата и “Йога: В търсене на отговори”, която започнах да чета докато размишлявах върху идеята за възможните ползи от планера. Тя обяснява, че медитацията в същността си е забавяне, дори  спиране на мисловния поток в ума. Интересно за мен  беше да прочета последователността и подготовката за навлизане в това състояние е вследствие от различни йога практики.  На кратко –  преди да се навлезе в състояние на  истинска медитация, човек е необходимо да умее да се концентрира. За да може ума да се фокусира върху избран от него обект или емоция е необходимо да умее да се отпуска, което се случва естествено с изпълняването на  различни дълбоко релаксиращи практики постигащи  баланс на симпатиковата и парасимпатиковата  нервната система .

Проучването на различни техники за релаксация и медитация водещи до състояния на себе-откровение и връзка с висшето ми Аз ми стана цел за бъдещото съдържание на планера.

Същността на планера е да ти помогне в създаването на твоя дневен алгоритъм за релаксация – концентрация – медитация:

 • Да фокусираш мислите си върху конкретни  близки и далечни цели
 • Да разпознаеш своите силни и слаби страни
 • Да формулираш желанията си
 • Да разграничиш нуждите си
 • Да наблюдаваш себе си
 • Да навлезеш в медитативно състояние чрез различни практики
 • Да намериш път към своя вътрешен емоционален  център
 • Да  зададеш посока на удовлетворение и хармония в живота си
Месечна посока

Начална отправна точка за всеки месец. Тук записвам краткосрочните си цели и създавам план за действията си.

 • Моите месечни цели: Използвам този раздел в началото на всеки месец, за да си поставя краткосрочни цели, да фокусирам мислите си, да избера нещата от които искам да се освободя и да си дам кураж за предстоящия месец.
 • Моята практика за себеопознаване: Избирам си лична медитативна практика за успокояване на ума с цел фина настройка и фокус на мислите върху поставена цел и задача от ежедневието.
 • Нещата от които искам да се освободя: Съвременният живот е предизвикателство! Нужно е умение, за да успееш да отсееш същественото от посредственото в ежедневието си. Тук изброявам няколко неща, без които ще се опитам да живея този месец. В края на месеца поглеждам как се е променил животът ми от този съзнателно направен избор.
 • Моите действия за устойчив начин на живот: Хората са свързани с Майката Земя, Природата, и нейния ритъм. В градска среда често забравям тази връзка, този пулс, който ми помага да се променям както сезоните. Избирам си с какво мога да обновя връзката ми с Природата и нейната чистота, простота, гъвкавост и постоянна променливост. Ставам осъзната в ежедневния си избор на храна, на вода, на забавления, на средства за придвижване, на отношение към всички природни сили и елементи.
Месечен план

Календарен изглед на целия месец с място за описание на техниките за медитация.

 • Моите просветления: Тук си записвам вдъхновяващи цитати, който отговарят на емоционалния ми свят в момента. Мога да записвам и прозрения дошли след медитативна практика. Ценни думи и мисли стигнали до мен чрез шепота на Вселената.
 • Благодарна съм: Тук си записвам всичко за което съм благодарна в деня си. Култивирам в себе си признателност като нагласа към всеки и всичко в живота си.
 • Практика: Тук си записвам моята лична практика/ и които практикувам в момента. Описвам техниката с думи или знаци. Наблюдавам себе си и промените които настъпват вътре в мен на по-фино енергийно ниво и чувствата свързани с тях.
Седмичен план

7-дневен-изглед в който подреждам ежедневните си задачи, важни събития и срещи и две помощни графики за проследяване на моите навици.

 • Моите доброЖелания: Тук записвам постъпки или действия които са ми помогнали да се чувствам добре, изпълнена с радост, лекота и положителни мисли. Култивирам осъзнатост в мислите и действията ми със съзнателен фокус върху добруване за мен и всички живи същества.
 • Седмични утвърждения: Тук записвам мисли, цитати или сентенции които резонират с седмичните ми настроения. Това са моите вдъхновяващи мисли, които ми дават сила. кураж и положителна нагласа в деня.
 • Лична практика: Спиралата е символ на този раздел, с нейната постоянност, повторяемост и дисциплина. Тя е тук да ми покаже, че всяко ново начинание се нуждае от тези качества, преди да стане част от моето ежедневие.
 • Хидратация: Капката е символ на този раздел, водата която приемам ежедневно е важно условие и среда на жизнени процеси в тялото. Грижата за себе си е проява на любов към себе си! Използвам графиката за хидратация, за да се уверя, че пия поне 1л вода всеки ден. Подпомагам здравето на кожата ми, предотвратявам увреждания на бъбреците и много други органи.
Месечен поглед

В края на месеца проследявам стъпките на моя напредък и отразявам моето развитие.

 • Моето най-голямо постижение този месец: Този раздел ми дава възможност да погледна назад към целия месец и да помисля за нещата, за които съм положила усилие и дисциплина, и за тези, които са ме вдъхновили да блестя в собствената си светлина.
 • Моите ценни думи и значими идеи този месец: Този раздел ми дава възможност да погледна назад през целия месец и да помисля за идеите задвижили енергията ми през изминалите дни. Кои са думите служили ми за опорни камъни на които съм стъпвала прекосявайки водите на реката.
 • Как моята ежедневна практика повлиява на начина по който се чувствам сега?: Тук е мястото да помисля как избора и следването на ежедневна практика, поражда промени в мен и ежедневието ми. Да осмисля благотворния ефект на личната самодисциплина. Да видя връзката между хармония, здраве и грижа за себе си.
 • Постижения към които все още се стремя:
  Тук мога да се поздравя за откровеността към себе си и постоянството което имам да следвам избраната посока на развитие. Това е разделът в който ще виждам развитие и израстване всеки месец.
 • Кое е моето преобладаващо чувство този месец?: В помощ на този раздел идва “Речник на чувствата” – свободно споделен ресурс. Съставен е от група обучаващи се психолози, като на всеки от тях била поставена задача, да генерира максимален брой думи изразяващи чувства. Получената съвкупност е обработена, така че всички чувства да са изразени като прилагателни. Думите са разделени в четири групи – радост, гняв, болка и страх, като във всяка група, според интензивността на изразените чувства, думите са разделени на силни, умерени и слаби. Този модел е взет от статията на Dovey and Summer (1990). Целта това подреждане е по-лесното ориентиране в списъка при търсене на точно назоваване на чувствата; подобно на речника.
 • Любим вдъхновяващ цитат: Тук мога да запиша чужда мисъл или мое откровение, което ме окрилява и вдъхновява. Думи които докосват Душата.
Моето арт пространство

Тук давам свобода на въображението и уменията си. Използвам различни средства, материали и методи за създаване на визуално изкуство.

С “Компас на мисълта” получавам: разделител за страници с форма линийка с различни картинки за отпечатване или мини смартфон-шаблон за всички които обичат иконките в чатовете; мандала (с размер 15х15 см) за отпечатване, дървен печат ( + 2 различни тампона ) за използване на акрилни или водни бои, пастели, графит; калиграфски перманентен маркер с 2 писеца (B, brush + тънкописец); артистичен кламер; кръгли стикери с картинки за декорация и показалци за 12 месеца.

Моите настроения

Тук сътворявам графика за проследяване на настроенията си през целия месец.

Оцветявам всеки ден според усещанията и нюансите в настроението си. В края на месеца получавам илюстрация на емоционалното си състояние. Творчески процес в създаване на едно уникално произведение на изкуството, вдъхновено от собствения ми емоционален пейзаж.

Подходящи аксесоари и допълнения към твоя планер

Запознай се с вариантите за допълнения към твоя планер, които ще ти донесат повече удоволствие,  забавление и стил  във всекидневната му употреба!

продукти

Компас на мисълта (А5)

продукти

Чанти и несесери

продукти

Тематични допълнения

продукти

Компас на мисълта

Компас на мисълта продукти
продукти

Чанти и несесери

чанти и аксесоари
продукти

Тематични допълнения

7те чакри работа и знание за тях
продукти

Аксесоари

Аксесоари

а ти изПолзваш ли „Компас на мисълта“?

Поръчай, сега,  своят Компас с доставка  с наложен платеж до теб или вземи лично  от адрес в София